Zeytinyağı çeşitleri

Zeytinyağı Çeşitleri

Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?, Hangi yemekte hangi zeytinyağı kullanılır?

Zeytinyağı, elde ediliş biçimine, üretiminde uygulanan yöntemlere ve kalitesi göre ana 3 sınıfa ayrılır. Bunlar;

1- Natürel zeytinyağı,
2- Rafine zeytinyağı,
3- Riviera zeytinyağı.

zeytinyagi-cesitleri
Zeytinyağı Çeşitleri

NATÜREL ZEYTİNYAĞI

Natürel Zeytinyağları, dalından toplanan zeytinlerin kısa süre içerisinde, düşük bir ısıda, mekanik ve fiziksel işlemlerle sıkılmasıyla üretilen “doğrudan yenebilir” yağlardır.  Natürel zeytinyağları da asit derecelerine göre uluslararası zeytinyağı konseyi (UZK) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen standarlarla göre üç grupta değerlendirilir.

a) Natürel sızma zeytinyağı: Serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağdır. Natürel sızma zeytinyağı, kusursuzdur.  Erken hasat zamanı toplanan zeytinlerin soğuk sıkım yöntemiyle sıkılmasıyla elde edilir. Yemek pişirirken kullanmaktan daha çok çiğ olarak tüketmeye uygundur. Balıklarda, salatalarda, haşlanmış sebzelerde doğrudan kullanılabiliceği gibi sabahları ve akşamları ilaç niyetine  birer yemek kaşığı yemek suretiyle de kullanılabilir. Tadı meyvemsi ve hafif acımtıraktır, boğazda hafif yanmaya sebep olur fakat tiksinme ya da mide bulantısına sebebiyet vermez.

b) Natürel birinci zeytinyağı: Serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan az, 2,0 gramdan fazla olmayan yağdır. Sızma zeytinyağına göre asitlik oranı daha yüksek olduğu için hafif kusurludur, natürel ya da sadece virgin olarak adlandırılır. Hem fiyat hem de nitelik açısından yemek pişirmede kullanmaya uygundur.

c) Natürel ikinci zeytinyağı: Serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 gramdan az, 3,3 gramdan fazla olmayan yağ. Asit derecesi en yüksek olan dolayısıyla en düşük kaliteli yağdır. Bu asit seviyesinden daha yüksek asit seviyesine sahip olan yağlar rafine edilmeye gönderilir. Kızartmalarda kullanılabilir.

hangi zeytinyağı hangi yemekte kullanılır
Hangi Zeytinyağı Hangi Yemekte Kullanılır

RAFİNE ZEYTİNYAĞI

Yüksek asitli, doğrudan tüketilmemesi gereken zeytinyağlarının, doğal trigliserit yapısında değişikliğe yol açmayan yöntemlerle yenilebilir hale getirilmiş haline rafine zeytinyağı denir. Rafinasyon işlemleri, yağ asitlerinin ayrıştırılması ,renginin açılması, tat ve kokusunun ayrıştırılması gibi süreçlerden oluşur . Rafinasyon artığı madde ihtiva etmeyen ve serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağdır.  Rafine zeytinyağı rafinasyon işlemi sırasında yüksek ısıda yağı bozan bazı maddelerden kurtarılmıştır. Bu sayede kızartmalar için idealdir.

RİVİERA ZEYTİNYAĞI

Natürel zeytinyağı ile rafine edilmiş zeytinyağlarının karıştırılmasıyla oluşturulan, özellikleri ise natürel zeytinyağı ile rafine zeytinyağı arasında değişen ve serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 1 gramdan fazla olmayan yağdır. Bu yağ da doğrudan yemeklerde kullanılır.

İLGİLİ YAZI;
Erken Hasat Sızma Zeytinyağı Nedir?

Yorum bırakın